à la Kaart.nl/Knutseltips

Hier vindt je een aantal handige knutseltips om het maken van wenskaarten nog makkelijker en leuker te maken. Heb je nog een goede knutseltip die je graag wilt terugzien op deze pagina? Laat het ons dan hier weten.

Mijn knutseltip

 1. Alle kleuren tekst

  20 augustus 2010, ingestuurd door PetraHet is niet altijd mooi om een gouden of zilveren tekst op een kaart te plakken.
  Je kunt ook je tekststickervellen inkleuren met bijvoorbeeld een (zwarte) watervaste viltstift of Copic Markers. Zo krijg je mooie teksten in andere kleuren!
 2. Magicdots die blijven plakken

  5 februari 2010, ingestuurd door ElsAls je Magicdots even in wat lijm doopt, dan blijven ze goed zitten. Dit is handiger dan de plakkertjes die er voor te koop zijn.
 3. Patroontjes lamineren

  2 november 2009, ingestuurd door Els HopmanHet is erg handig om borduurpatroontjes te lamineren. Op deze manier kun je ze vaker gebruiken. Dit kan niet alleen met een lamineermachine, maar ook simpel met een laagje boeklonfolie!
 4. Plakken als het plakken moet...

  15 oktober 2009, ingestuurd door SimoneAls je dubbelzijdig tape of foam gebruikt bij het maken van kaarten, dan blijft dit vaak aan het schaartje plakken. Om dit te voorkomen plak je het tape of de foam eerst op bakpapier en knip je het vervolgens met een teflon schaartje. Op deze manier blijft het niet meer plakken!
 5. Ponsen met foam

  21 september 2009, ingestuurd door HillegondaAls je figuurtjes hebt uit geponst, dan kun je er een klein stukje foam onder plakken. Dit geeft een leuk effect op de kaart, bijvoorbeeld met ballonetjes, babyvoetjes of bloemetjes.
 6. Wegglijdende linealen

  16 juli 2009, ingestuurd door Bep Verkerk Het gebeurt vaak dat, wanneer je een goedkopere liniaal koopt, deze wegglijdt op het papier. Gebruik een reepje van een anti-slipmat en plak dit op de achterkant van de liniaal. Werkt perfect!
 7. Kaart kapot door sorteermachine

  25 maart 2009Mieny maakt op het moment veel kaarten met kraaltjes. Helaas krijgt ze klachten dat de draad stuk gaat door de sorteermachine bij de post. Je kunt dit proberen te voorkomen door de kaart/kralen naar binnen te vouwen en daar een laagje bubbeltjesplastic tussen te doen die de kraaltjes beschermd. Meestal gaat het dan goed.
 8. Recycling met Post-it®

  11 maart 2009, ingestuurd door Cindy RodermondIk plak tegenwoordig een Post-it® (al dan niet voorzien van een mooie kniprand) in mijn kaarten voor de tekst. Ik meld er dan ook bij dat ze de Post-it® kunnen verwijderen en de kaart opnieuw kunnen gebruiken.
 9. "Slijpen" van ponsen en scharen

  22 mei 2008, ingestuurd door Margreet de JongPonsen en scharen die "rafelig" werk leveren kun je makkelijk scherpen: vouw een stuk aluminiumfolie dubbel en knip of pons een aantal keer erdoorheen. Probeer de pons of schaar vervolgens uit op je werk. Als het goed is, maakt de pons of schaar weer scherpe randjes.
  Nog niet tevreden? Herhaal dit zo vaak als je wilt!
 10. Tekst op donkere kaarten (2)

  8 januari 2008In navolging van de vorige tip: zelf gebruik ik altijd een witte of zilveren gelpen en soms een wit kleurpotlood. Dat is ook prima zichtbaar!
 11. Tekst op donkere kaarten (1)

  8 januari 2008, ingestuurd door HelmaEr worden veel donkere kaarten gemaakt. Tekst erin schrijven is soms lastig omdat het dan moeilijk zichtbaar is. Plak een licht stuk papier in de binnen kant van de kaart en knip met de kartelschaar er een mooi randje omheen of plak er een mooi stikkerrandje omheen. Nu is de tekst zeker goed leesbaar.
 12. Embossingmallen als sjabloon

  19 november 2007, ingestuurd door Greetje RuttenJe kunt embossingmallen ook gebruiken als sjabloon:
  Leg een embossingmal, van bijvoorbeeld kerstballen, op wit papier. Vul de open gedeelten met aquarelverf. Laat het geheel even drogen, haal de mal voorzichtig van het papier en je hebt een leuk effect.
 13. Aaneensluitende randen ponsen

  21 oktober 2007, ingestuurd door Sylvia ScharpAls je een mooi aaneensluitende rand wilt ponsen, begin dan te ponsen aan de linker kant van de rand (bij sommige ponsen kun je beter in het midden beginnen om aan beide kanten evenveel ruimte over te houden). Schuif de pons vervolgens een stukje naar rechts zodat je de helft van het geponste ziet. Pons nu opnieuw en schuif iedere keer de helft op. Op deze manier sluit het geponste mooi aan. Dit werkt goed met veel soorten ponsen (ook met hoekponsen waarbij je de hoekjes los kan halen).
 14. Remake je oude kaarten

  20 augustus 2007Gooi oude (kerst)kaarten nooit weg. Regelmatig staan er erg leuke afbeeldingen op die prima als achtergrond te gebruiken zijn. Met een 3D-figuur gecombineerd met een strikje en/of stickers krijg je weer een leuke kaart. Kijk voor voorbeelden bij de remakes.
 15. Mooiere borduurkaart

  1 april 2007, ingestuurd door Yvonne TentijAls je een kaart geborduurd hebt, dan kan je de kaart omdraaien en vervolgens de gaatjes dicht wrijven met bijvoorbeeld de ronde kant van een schaar. Je krijgt hiermee mooier borduurwerk.
 16. 3D knippen met plakband

  1 april 2007Als je hele dunne stukjes 3D moet knippen, is het verstandig om er een stukje plakband achter te plakken. Hierdoor breken de stukjes niet zo snel af. (Deze tip staat ook op mijn pagina in het nieuwe boek [box=http://www.creadivers.nl/images/shop/product/krs_118750_0348s.jpg]'Basisboek kaarten maken'[/box] van Marianne Perlot, ISBN 9789021337692).
 17. Prikmallen borduren

  14 maart 2007, ingestuurd door LindaVeel mensen gebruiken 'prikmallen' alleen om een leuk randje rond een kaart of een afbeelding te prikken. Wat je na het prikken ook kunt doen, is delen van datgene wat je hebt geprikt borduren (met bijvoorbeeld glansgaren). Dit geeft een leuk effect en maakt je kaart net weer wat anders.
 18. Borduurpatronen vaker gebruiken

  26 oktober 2006Als je borduurpatronen vaker wilt gebruiken, dan kun je het patroon met een CD-writer overnemen op een stuk mica en klaar is je mal om vaak te gebruiken.
 19. Handig: lege stickervellen

  7 april 2005Lege stickervellen hoef je niet weg te gooien! Uit het resterende deel kun je randjes snijden of figuurtjes ponsen om jouw kaarten te versieren.
 20. Makkelijk lacé snijden

  27 maart 2005Het snijden van lacé gaat een stuk gemakkelijker als je een glazen snijplaat gebruikt. De hoeken worden dan scherper en mooier.
 21. Embossen zonder lichtbak (2)

  27 maart 2005Een ander manier om zonder lichtbak te embossen is om de mal aan de achterzijde van de kaart te leggen en met potlood de te embossen lijnen te tekenen. Je draait de kaart om en legt de mal weer op precies dezelfde manier onder de kaart. Je kunt dan precies over de potloodlijnen embossen.
 22. Embossen zonder lichtbak (1)

  27 maart 2005Embossen kan ook zonder lichtbak. Je kan de mal tegen het raam plakken en daar je kaart opleggen. Door het daglicht zie je prima wat je moet embossen.
 23. Makkelijker embossen bij kaarslicht

  27 maart 2005Embossen gaat een stuk makkelijker als je de kaart eerst insmeert met een waxinelichtje of zeep. Let wel op dat lijmen moeilijker wordt, dus smeer de randjes niet in.
 24. 1-2-3... Foutje!

  27 maart 2005In het paarse vel van 1-2-3-D van Marianne Design® (code 3D452 of 4.015.452) zitten enkele fouten in de middelste afbeelding. De nummers bij de plaatjes kloppen niet met de getekende afbeelding (die wel goed is). Maak dus eerst de andere twee 1-2-3D figuren van het vel zodat je weet hoe de techniek werkt.
 25. Kleurstalen van verf en behang

  27 maart 2005De meeste doe-het-zelf winkels hebben leuke (en gratis) kleurstalen van verf en behang. Deze kun je gebruiken om, van bij elkaar passende kleuren, leuke 3D- of collagekaarten te maken.

Mijn knutseltip

Over Anita en à la Kaart

Hallo! Ik ben Anita Corsten en ben al heel lang bezig met kaarten maken. Inmiddels is dit mijn grootste hobby geworden, met als resultaat een grote collectie zelfgemaakte kaarten. Sinds maart 2004 heb ik mijn eigen website waarop bijna alle kaarten te bekijken zijn. à la Kaart is inmiddels door mensen bezocht! Veel knutselplezier!