à la Kaart
Zoeken

Tips voor

Coloursoft potloden

Coloursoft kleurpotloden worden gemaakt door Derwent, de oudste potlodenfabriek van Engeland. Deze kleurpotloden hebben een zachte stift en zijn daardoor erg geschikt voor het mengen van kleuren. Heb jij ook Coloursoft potloden? In deze workshop staat een aantal handige tips en trucs.

Schaduw met meer kleuren

Hoe breng je schaduw aan met twee of meer kleuren potlood? Kleur met het donkere potlood daar waar je motief donker moet zijn, breng de lichtste kleur daar tegenover aan.
Neem de doezelaar met Sansodor en was eerst de lichtste kleur naar boven en daarna de donkere kleur naar beneden. Met een gummetje kun je wat kleur wegnemen om een lichtspot te krijgen.
N.B. Als je buiten de lijntjes kleurt, dan kun je dit weggummen, ook na het uitwassen.

De Burnisher

Er is ook een apart potlood: de Burnisher. Hiermee polijst je de afbeelding waardoor hij gladder en glanzend wordt, dat geeft een mooi afgewerkt effect. Je ziet de streken van het potlood dan niet meer.

Lichtspots

Aanbrengen van lichtspots kun je doen met je witte potlood. Ook plekken die iets te donker zijn kun je er mee oplichten.
Wil je echt een wit streepje als lichtspot? Gebruik dan een witte watervaste stift, bijvoorbeeld een witte souffle pen.

Glitters

Voor echt glittereffect met metaaldeeltjes gebruik je één van de 13 kleuren Spica pennen. Deze bevatten metaaldeeltjes die het licht weerspiegelen.

Hoe potloden te slijpen?

Je kunt de potloden slijpen met een scherpe puntenslijper. Draai de slijper en niet het potlood.
Vele kunstenaar adviseren ook het aanslijpen met een scherp mesje.
De derde manier om een scherpe punt te krijgen is het schuren van de punt met een schuurplankje of scherpe nagelvijl.

De doezelaar slijpen

De doezelaars worden aangeslepen op een schuurplankje of nagelvijl. Hiermee maak je de punt weer scherp en verdwijnt de kleurstof van de punt.